snublesten

Biografier

Til minde om ofre for nazismen i Danmark

Willie William Levysohn

Willie William Levysohn blev født den 20. maj 1889 og døde den 16. marts 1944 i Theresienstadt.

Det er vanskeligt at beskrive et menneske, man kun har kendt de første 15 år af sit liv. Men jeg husker min far som en stor humanist, sine venners ven og velgører. Jeg husker tydeligt, da jeg som 10-årig var med ham i Det Kongelige Teater til operaen De Lystige Koner i Windsor. Han var et musikalsk menneske og spillede blandt andet i en strygetrio med to barndomsvenner.

Willie Levysohn var oprindelig uddannet i bankverdenen i London og Hamburg, men kom hjem og overtog sin fars firma ´Engelhardt og Lohse´ Manufaktur engros. Han bestred mange tillidshverv: blandt andet formand for Grosserer-Societetets akkordforening og som dommer i Sø- og Handelsretten. Han var en kendt skikkelse i det københavnske gadeliv med sine farvede bowlerhatte, som altid matchede hans habit.

I 1921 blev Willie gift med Ebba Margrethe Israel. De fik mig i 1928, og jeg oplevede således 15 år sammen med min far. I 1937 lod mine forældre bygge en villa i Klampenborg, hvor snublestenen nu er nedlagt. Det første år i Gentofte Kommune fik min far en skatteopgørelse, hvor han var blevet sat til at betale kirkeskat. Han skrev til kommunen, at han som medlem af Mosaisk Troessamfund ikke skulle betale skat til den danske folkekirke. Næste år gentog det samme sig, og han skrev igen til kommunen. Da han tredje år blev opkrævet kirkeskat, gik han ind til Georg Jensen og købte en sølvske, som han gik op og afleverede til borgmesteren i Gentofte med følgende besked: “De skal åbenbart have ind med skee,r at jeg ikke skal betale kirkeskat til den danske folkekirke”. Dette er et eksempel på hans udprægede humoristiske og ironiske sans.

Da krigen begyndte, var det ham magtpåliggende at beholde sine ansatte på trods af mangel på varer tilsendt fra England. Han anskaffede nogle store spil, som personalet kunne få tiden til at gå med, så de ikke skulle gå ledige.

Min far var også meget belæst og vidende. Hans venner sagde om ham, at man kunne slå op i ham i stedet for i Salmonsens Leksikon.

 

Skrevet af Kate Henriques, datter af Willie William Levysohn

Snublesten nedlagt: 2020