snublesten

Biografier

Til minde om ofre for nazismen i Danmark

Rose Kielberg

Rose Kielberg, født Graff den 17. juli 1877. Hun giftede sig med den ikke-jødiske Ole Christian Kielberg, som hun fik to døtre med og blev skilt fra i 1920’erne.

De skæbnesvangre dage i slutningen af september 1943 forlod Rose Kielberg, vel vidende at faren var nærliggende, sit hjem på Amager og tog ud til Gentofte Hotel, som hendes barnebarn Lise Svanholm kalder ”på daværende tidspunkt stærkt saneringsmodent”. Her blev Rose stukket og arresteret af tyskerne den 1. oktober 1943. Hun blev deporteret med den transport, der afgik fra Københavns havn den 2. oktober 1943. I Theresienstadt fik hun transportnummer XXV/2-102.

Rose Kielberg døde angiveligt af koldbrand i Theresienstadt den 28. marts 1944. Ved nedsættelsen af snublestenen for hendes mormor fortalte Lise Svanholm med et smil på læben:

”Min mormor brød sig ikke synderligt om børn. Når hun var på besøg til søndagsmiddag, sad hun altid og læste avis. Hun var interesseret i mange ting, og hun kom også i Kvindelig Diskussionsklub. Hun fik ingen uddannelse, men begge hendes døtre blev uddannede lærere. Selv ville hun gerne som ung være skuespiller, og hun begyndte også at læse hos skuespilleren Peter Jerndorff. Det gjorde hun sammen med en anden ung kvinde. Min mormor blev ikke optaget på det Kongelige Teaters Elevskole, men det gjorde den anden unge dame. Det var såmænd Asta Nielsen”.

 

Skrevet af Henriette Harris (Snublesten Danmark)

Snublesten nedlagt: 2022