snublesten

Biografier

Til minde om ofre for nazismen i Danmark

Juledigt af Rosalie Galathea Salomon

Rosalie Galathea Salomon

Rosalie Galathea Cohen Salomon blev født i 1860. Hun blev arresteret af tyskerne den 2.10. 1943 på sin bopæl i Vester Voldgade i Københavns indre by.

Af hendes lille beskedne digt fremgår det, at hun var journalist og dyreven: Vi arvede en marmor-mindesten, anbragt på en nu nedlagt hundekirkegård, med inskriptionen: “Her hviler Dachs.” – Hun fik efterfølgende en ny hund, der begravedes samme sted. Sparsommeligt bekostede hun ikke en ny sten, men nøjedes med – efter punktummet – med en lille tilføjelse: “. og Ib”. Hendes efter sigende betragtelige arv tilfaldt samme hundekirkegård til familiens store moro.

Det siges også, at hun til de enkelte tilfældige tilskuere, der overværede tilfangetagelsen, råbte, at de skulle tage vare på hendes kanariefugl.

En kusine til min farmor, Adda Linvald, født Hannover Cohen, skulle have advaret den 83-årige, blinde og sukkersyge gamle dame og fortalte hende, at hun kunne være hos naboen om natten. Men kusinen nænnede ikke at forskrække tante Rosalie med det resultat, at hun blev taget i nattøj og båret ned til tyskernes “prærievogn”, en åben lastvogn med lærredstag, og herfra bragt ombord  på opsamlingsbåden, der lå på Langelinie. Hun døde kun halvanden måned senere, den 18.11. 1943, i Theresienstadt.

 

 

Skrevet af Just Linvald, familie til Rosalie Salomon

Snublesten nedlagt: 2020