snublesten

Biografier

Til minde om ofre for nazismen i Danmark

Leon Abraham Ruben

Leon Abraham Ruben

Leon Abraham Ruben blev født i København den 8. februar 1895 som den ældste af Julius og Sara Rubens 11 børn.

Han gik i gymnasiet på Vestre Borgerdyd Skole. Derefter arbejdede han som bogholder for forskellige grønthandlere og trævareforretningen ved Grønttorvet. Da han ikke kunne arbejde på shabbatten, tog han bøgerne med hjem om fredagen og sad så derhjemme og arbejdede om søndagen.

I 1921 giftede han sig med Betti Hildesheim, datter af Isaac Hildesheim og Caroline Jacobsen fra Hamborg. Parret boede i Rømersgade, hvor deres børn Moses Männi, Daniel og Judith blev født. Cirka 1926 flyttede familien til Egilsgade 29A, hvor den yngste datter Klara blev født. Alle fire børn gik i Sundbyvester Skole, hvor Leon Ruben var medlem af forældrerådet i mange år.

Leon holdt af at tegne karikaturer, en hobby, han udøvede med stort talent. Nogle af hans tegninger er udstillet på Det Jødiske Museum.

Familien var medlemmer af Mosaisk Trossamfund og gik i synagogen hver lørdag.

Under besættelsen var Leon Ruben husvagt i opgangen, ved luftalarm skulle han sørge for, at alle kom ud af deres lejligheder og ned i beskyttelsesrummet. Sent om aftenen den 1. oktober 1943 blev hele familien arresteret af tyskerne og dagen efter deporteret til Theresienstadt. Her døde Leon Ruben den 15. februar 1944.