snublesten

Biografier

Til minde om ofre for nazismen i Danmark

Benno Politur

Benno Politur blev født i Warszawa den 8. august 1872 som søn af Jakob Politur og Ruchla, født Dancygier.

Egentlig hed han Bejrech (formentlig en jiddisch form af Baruch), men han kaldte sig Benno. Han kom til Danmark i 1907 og blev dansk statsborger af lov af 13. april 1923. Han ernærede sig som grosserer.

Han var enkemand og boede i 1943 i Schacksgade 11 formentlig på et pensionat. Hans kone hed Felicia, født Fagot, og døde den 12.5. 1939.

Benno Politur blev arresteret natten til den 2. oktober 1943 og deporteret med den transport, som afgik med skib fra Langeliniekaj i København. Skibet hed Wartheland og førte 198 jøder til Swinemünde (i dag Swinoujscie i Polen), hvor de blev gennet over i kreaturvogne. Ved ankomsten til Theresienstadt fik Benno Politur nummeret XXV/2-145. Romertallene henviser til, at det var en transport fra Danmark – nummer to af slagsen – og Benno Politurs nummer i selve transporten var altså nummer 145. Det var et nummer, man skulle huske, da det ikke som i Auschwitz blev tatoveret på ens arm.) Nummeret stod på alle fangernes dokumenter og var altså et identifikationsnummer. Den anden danske transport ankom til Theresienstadt sent om aftenen den 5. oktober.

På en udateret liste står Bennos adresse i Theresienstadt som Wallstrasse 19/8. Det betyder Wallstrasse 8, stue 19. Den kaldes også Kavalerkasernen og var en gammel bygning i dårlig stand, hvor mange af de ældre fanger fra Danmark blev installeret ved ankomsten.

Benno Politur døde den 13. september 1944, godt et år efter at han var ankommet til Theresienstadt, 72 år gammel. Overrabbiner Friediger, som selv var fange i Theresienstadt, har opgivet dødsårsagen som lungetuberkulose.

 

Skrevet af Benno Politurs familie

Snublesten nedlagt: 2020