snublesten

Biografier

Til minde om ofre for nazismen i Danmark

Arthur Ascher som stor dreng

Arthur Ascher

Min morfar Arthur Ascher blev født i Bremen i Tyskland i 1881. Han blev gift med Sarah “Selma” Reiss, der var født i Whitechapel i London. De fik døtrene Ellen i 1912 og Irmgard i 1918. Arthur ernærede sig som ejer af nogle små coasterskibe, der sejlede langs den hollandske, belgiske, tyske og danske kyst.

Efterhånden som forfølgelserne af jøder i Tyskland blev stadigt værre, besluttede familien sig for at søge til Danmark, hvor de havde kontakter. Familiens sidste adresse i Danmark var Løgstørgade 19 på Østerbro i København. Min moster Ellen rejste videre til England, hvor hun blev gift, og hvorfra hun senere emigrerede til Australien.

I oktober 1943 flygtede min mor og mormor til Sverige, mens min morfar blev i København for at afvikle nogle forretninger. Senere ville han følge efter med en  båd. Imidlertid blev han, muligvis angivet, arresteret af tyskerne og sendt til Theresienstadt med transport XXV/2 på skibet Wartheland, der sejlede fra København den 2. oktober 1943 kl. 10 med 198 fanger ombord.

Min morfar døde den 5. oktober 1943 formentlig på vejen til Theresienstadt. Dødsårsagen er ukendt.

Skrevet af Jean Ascher, barnebarn af Arthur Ascher

Snublesten nedlagt: 2020