snublesten

Biografier

Til minde om ofre for nazismen i Danmark

Anna og Alfred Fürst fotograferet i 1954

Anna Fürst

Anna Fürst, født Levin, blev født i København den 5. januar 1907. Alfred Avraham Fürst blev født i Hornstein i Østrig den 26. oktober 1905.

I 1930’erne kom Alfred til Danmark for at lære landbrug. Planen var, at han skulle tage videre til Palæstina for at hjælpe med at opbygge landet, men da han mødte Anna, blev han i København. De blev gift i Københavns Synagoge den 15. april 1943.

Deres fælles liv begyndte i en lejlighed i Nansensgade 52 i stuen. Det var dog ikke her, de blev arresteret i oktober 1943. Parret var på flugt, men blev taget af Gestapo den 6. oktober 1943 i området omkring Gilleleje. Først blev de indsat i Horserødlejren, og den 13. oktober 1943 blev de deporteret til Theresienstadt.

Anna og Alfred Fürst fotograferet i 1954

Anna var gravid, da hun ankom til Theresienstadt. Hun fik lov at føde på hospitalet i lejren, men da alle var underernærede, havde hun ikke nok mælk, så datteren Hennie gik på omgang hos alle kvinderne for at få at spise. Annas arbejde i lejren var at passe de offentlige vandhaner, som var anbragt på gaderne i Theresienstadt.

Alfred, Anna og Hennie blev befriet af De Hvide Busser i april 1945 og kørt tilbage gennem Danmark og videre til Strängnäs, der ikke lå langt fra Stockholm i Sverige. Her opholdt de sig en måneds tid, indtil de efter Befrielsen endelig kunne komme tilbage til Danmark.

Alfred var fabrikant og havde en handske- og skindfabrik i Schacksgade 10 i det indre København. Anna, der var uddannet modist, arbejdede også på fabrikken.

Alfred gik bort i 1986 og Anna i 1991.

 

Skrevet af Monica Fingeret, Nina Green og Allan Levin, parrets børnebørn

Snublesten nedlagt: 2022