Snublestensprojektet er udviklet af den tyske kunstner Gunter Demnig, der har ladet sig inspirere af et citat fra Talmud: “Et menneske er først glemt, når dets navn er glemt.” Den første snublesten blev sat i Køln i 1995.
Siden 1995 har snublesten udviklet sig til verdens største decentrale mindesmærke. På tysk hedder det en Stolperstein. Det er ikke meningen, at man skal snuble over den med sine fødder, men som en lille dreng engang sagde til Gunter Demnig: “Man skal snuble med sit hoved og med sit hjerte”. Snublesten sættes ud for ofrets sidste frivillige bopæl – i enkelte tilfælde kan den dog være sat foran personens arbejdsplads. I Danmark er det for eksempel tilfældet med fysikeren Niels Bohr og med tre politibetjente.
De første snublesten blev sat for sintier i Køln i januar 1995, men Gunter Demnigs kunstneriske arbejde med at “lægge spor” går tilbage til begyndelsen af 1980’erne. Fra begyndelsen har snublesten været for alle grupper af mennesker, der blev forfulgt af nazisterne: romaer, sintier, jøder, homoseksuelle, politisk forfulgte, modstandsfolk, Jehovas Vidner og de såkaldte “eutanasi”-ofre, ligesom de også er for mennesker, der overlevede forfølgelserne. Har man været i koncentrationslejr eller måttet flygte fra hus og hjem, er man også offer for nazisterne.
Så vidt muligt sætter Gunter Demnig selv snublestenene. De er siden 2005 blevet håndlavet af kunstneren Michael Friedrichs-Friedlaender i dennes værksted i Berlin. Han og hans to hjælpere fremstiller 400-500 snublesten om måneden.
Det store antal snublesten og de mange mennesker, der er involverede i projektet i hele Europa, betegner Gunter Demnig samlet set som en social skulptur. Her er han inspireret af den tyske kunstner Joseph Beuys’ tanker.
Ofre i Danmark
I Danmark er fokus som regel på de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943. Den er også enestående. Men skønt mange heldigvis overlevede, var der stadig ofre for nazismen i Danmark. Det gælder både jøder, modstandsfolk, politisk forfulgte og politifolk.
I Snublesten Danmark arbejder vi for at sætte snublesten for alle grupper af forfulgte. Dels modtager vi henvendelser fra borgere, der ønsker en snublesten sat, dels tager vi selv initiativet.
Danmark var besat af Tyskland fra april 1940 til maj 1945. Modstandsfolk blev arresteret, deporteret eller skudt, og fra oktober 1943 blev også landets jødiske borgere forfulgt. Størstedelen var danske statsborgere, mens nogle få var flygtninge, der var kommet til landet i 1930’erne, fra Tyskland (og dermed var de statsløse) eller andre europæiske lande. Danmark lukkede ikke mange flygtninge ind, og en række af dem, der havde fået ophold i landet, blev udvist af de danske myndigheder mellem 1940 og 1942. De blev sendt tilbage til Tyskland og herefter videre til koncentrations- og udryddelseslejre, hvor de blev myrdet. Sådan som tilfældet for eksempel var med ægteparret Irma og Julius Barasch, som Snublesten Danmark satte snublesten for i juni 2019.
472 af landets jødiske borgere blev deporteret til Theresienstadt i oktober-november 1943. Fra foråret 1944 modtog disse mennesker fødevarepakker fra Danmark, hvilket bidrog til, at størstedelen af de deporterede fra Danmark overlevede forholdene i lejren.
Men 53 mennesker, der blev deporteret fra Danmark – herunder to spædbørn, der blev født i lejren – døde på vej til eller i Theresienstadt.
Gunter Demnigs grundtanke er, at snublesten er en borgerbevægelse: Initivativet skal komme fra borgerne, ikke fra stat eller kommune. Snublesten finansieres af private midler, og initiativet til at få sat snublesten i Danmark er taget af en gruppe private borgere. Gruppens medlemmer arbejder frivilligt og ulønnet.
Snublesten Danmark består af Nili Baruch, Henriette Harris og Ira Hartogsohn (status 2024).
Den første snublestensgruppe i Danmark blev grundlagt i 2018 og bestod af følgende personer: Nili Baruch, Silvia Goldbaum Tarabini, Henriette Harris, Karin Sintring, Charlotte Thalmay, Rasmus Therkildsen og Vilhjálmur Örn Vilhjálmsson.
I 2024 er gruppens medlemmer: Nili Baruch, Henriette Harris og Ira Hartogsohn.
Kendskabet til snublesten i Danmark har bredt sig. Siden 2021 står en gruppe på Fyn for at sætte snublesten på øen, og en gruppe i Fredericia har i april 2023 sat flere snublesten for modstandsfolk.
Du kan finde links til de andre grupper under Find snublesten.
Vi har i årenes løb modtaget donationer fra private, fra Ernst og Vibeke Husmans Fond, virksomheden Dönerkind, Sparekassen Kronjylland, Hoffmanns og Husmans Fond og fra Dagmar og Leon Levin’s samt C.A. Levin’s Fond. Vi takker for donationerne, der gør det muligt også fremover at sætte snublesten til minde om ofre i Danmark.
Hvis du har spørgsmål til snublestensprojektet i Danmark, forslag til en snublesten eller vil bidrage økonomisk til, at flere ofre kan mindes, er du velkommen til at kontakte os.
En snublesten koster 132€ (ca. 1.000 kr.)
Snublesten Danmark © 2023 Powered by Flash Marketing