Biografier

Til minde om ofre for nazismen i Danmark

Jonas Bornstein

Jonas Bornstein

Min far Jonas blev født den 17. januar 1906 i København. Familien Bornstein havde et skrædderi på Nørrebro. Allerede som niårig hjalp min far i firmaet, for han kunne læse og skrive dansk, og han blev oplært i skrædderfaget allerede som barn. Jonas var nummer to ud af otte søskende og var et udpræget familiemenneske. Ingen skulle gøre hans søstre fortræd, så stod han der med det samme og var klar til at forsvare dem med næb og klør. Forretningen, som han overtog, voksede under hans ledelse, og der opstod filialer flere steder i Danmark.

Morgenen efter at Gestapo havde ringet på døren til villalejligheden i Helsingør, hvor vi midlertidigt gemte os, tog min far og storebror Preben tidligt afsted med mine bedsteforældre. Han gemte dem i Sletten Skov ved Humlebæk, mens han alene forsøgte at finde skibsmulighed til Sverige.

Da aftalen om overfarten var etableret, tog han tilbage til villalejligheden, hvor han havde efterladt min mor og mig. Han så, at der nu stod tyske marinesoldater på vagt udenfor. Han kendte politimesteren i Helsingør og tog op til ham for at høre, om han vidste, hvad der var sket. Min far kørte fra politistationen på en lånt cykel for at se, om han kunne redde mig ud af villalejligheden, hvor jeg var tilbageholdt som gidsel. Men da han kom frem, indså han, at det ikke var muligt.

Det lykkedes min far at flygte til Sverige med min bror Preben. De ankom i god behold til Sverige den 4. oktober 1943. I sommeren 1945 vendte de tilbage til Danmark.

 

Skrevet af Jytte Bornstein (datter af Jonas Bornstein)

Snublesten sat: 2024