Biografier

Til minde om ofre for nazismen i Danmark

De tre søstre i sommeren 1939 fotograferet uden for København. Storesøster Lis på 18 år i midten, Jeanne til venstre, endnu ikke 17 år, og lillesøster Inge på 14 år til højre

Jeanne Schermeister

Jeanne Schermeister blev født i København den 14. november 1923. Hendes far Bernhard Schermeister var damehat-fabrikant, og hendes moder Edith var hjemmegående husmor. Jeanne var den mellemste af tre søstre. Hun gik i Zahles Pigeskole, hvor hun afsluttede ni års skolegang. I oktober 1943 flygtede hun til Sverige sammen med sine forældre. Hendes far døde kort tid efter flugten, og Jeanne og hendes mor bosatte sig i Malmø, hvor hun arbejdede som syerske.

I Sverige blev Jeanne forlovet med Semmy Levitan som arbejdede i pelsbranchen. Efter krigen tog hun tilbage til København og blev i 1945 gift med Semmy Levitan. I begyndelsen hjalp hun sin mand med at oprette et pelsfirma, og da børnene blev født, blev hun hjemmegående husmor. Jeanne og Semmy Levitan fik tre sønner: Jacob som blev født i 1947, Dov som blev født i 1950, og Joel som blev født i 1955.

Jeanne hjalp sin mand i firmaet og tog ofte med ham på forretningsrejser til provinsen og til udlandet.
Jeanne og Semmy var engagerede i velgørenhedsarbejde, specielt i jødiske anliggender og i projekter, som har med Israel at gøre.
I 2007 emigrerede Jeanne og Semmy Levitan til Israel, hvor de levede deres sidste ti år i nærheden af børn, svigerdøtre, børnebørn og oldebørn.

Jenne Levitan afgik ved døden i Tel Aviv den 16. marts 2017 og blev begravet den følgende dag i Natanyah. Seks uger senere, den 28. april 2017, gik også Semmy Levitan bort og blev begravet ved siden af sin trofaste hustru.

Skrevet af Dov Levitan (søn af Jeanne Levitan, f. Schermeister og barnebarn af Edith og Bernhard Schermeister)

Snublesten sat: 2024